Banjir: Pensyarah kejuruteraan elektrik, pelajar, juruelektrik menawarkan pemeriksaan pendawaian percuma untuk mangsa

SEPANG: Periksa suis utama serta soket, pastikan ia tidak basah atau dilitupi lumpur sebelum menggunakan sebarang peralatan elektrik, pensyarah pendawaian elektrik Syed Mohd Aizuddin Tuan Sembak menasihati mangsa banjir apabila pulang ke rumah.

Sukarelawan berpengalaman, berlatar belakang kejuruteraan elektrik, berkata dalam sesetengah kes, pemutus litar bocor bumi (ELCB) di suis utama masih boleh basah atau dilitupi lumpur dan boleh menyebabkan kejutan elektrik apabila dihidupkan.

“Jika basah, jangan hidupkan. Jika palam atau soket masih basah tetapi kita hidupkan, boleh berlaku gangguan bekalan elektrik dan dikhuatiri peralatan elektrik akan rosak semasa pengguna terdedah kepada bahaya.

“Sebab itu kami turun ke beberapa lokasi dilanda banjir untuk memeriksa suis dan soket utama di setiap rumah mangsa banjir secara percuma. Kami hanya memerlukan sekurang-kurangnya dua minit untuk memeriksa soket dan lima minit untuk ELCB,” katanya katanya ketika ditemui Bernama baru-baru ini.

Beliau berkata lebih 600 individu di seluruh negara, berkemahiran dalam bidang kejuruteraan elektrik, telah bergabung tenaga di bawah Komuniti Teknikal Islam Malaysia (Komtech), sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO), untuk menyediakan perkhidmatan pemeriksaan pendawaian elektrik bagi kawasan kediaman yang terjejas banjir, secara percuma dikenakan bayaran.

As the floods began to recede, teams known as skuad baik pulih or SBP (repair squad) made their way to Sepang, Shah Alam, Hulu Langat, Bentong, Temerloh and Karak.

“Misi pasca banjir ini merupakan program pertama kami dan pastinya pengalaman baharu buat kami,” kata Syed Mohd Aizuddin yang berpengalaman selama 12 tahun dalam bidang itu.

Sementara itu, pensyarah Politeknik Melaka, Ahmad Fauzi, 43, berkata pengalaman itu memberi pendedahan sebenar kepadanya tentang kaedah pendawaian elektrik yang sebelum ini hanya diajar di dalam kelas.

“Saya mengajar kejuruteraan elektrik sejak 2004. Boleh dikatakan ini pengalaman sebenar melihat keadaan suis dan soket utama selepas ditenggelami air banjir. Apabila banjir surut, terdapat lumpur kering di petak itu. Dalam kelas, tiada pengalaman sebegitu,” katanya.

Sementara itu, Mohd Sofian Simat, 40, seorang juruelektrik berkata, dia mengambil keputusan menyertai program sukarelawan itu dengan harapan dapat meringankan beban mangsa banjir dengan pengetahuan dalam bidang pendawaian domestik yang dipelajarinya di Giat MARA di Jelebu.

“Saya harap saya dapat menggunakan ilmu saya sebaik mungkin,” katanya.

Mohamad Anwar Irham Yosri, 25, pelajar tahun akhir kejuruteraan tenaga elektrik di Universiti Tenaga Nasional (Uniten), menyifatkan inisiatif Komtech sebagai pendedahan sebenar kepada pelajar seperti dirinya.

“Saya menjalani latihan industri di sebuah hotel di Putrajaya. Namun, pengalaman sebagai sukarelawan ini menguji kemahiran saya membaiki pendawaian elektrik selepas banjir kerana ia berbeza dengan teori (yang dipelajari),” katanya.

Berkongsi sentimen Anwar Irham ialah Mohamad Afzai Azram, 17, pelajar kejuruteraan teknologi elektrik Kolej Vokasional Tengku Ampuan Afzan, Bentong berkata, dengan menjadi sukarelawan program itu, dia mendapat ilmu baharu.

“Sukarelawan lain (berpengalaman) banyak memberi tunjuk ajar kepada saya kerana saya antara yang paling muda di sini,” katanya.- Bernama