Menteri Kewangan: KWSP bukan penyelesaian cabaran, simpanan persaraan penting | Malaysia

Menteri Kewangan: KWSP bukan penyelesaian cabaran, simpanan persaraan penting |  Malaysia
Menteri Kewangan: KWSP bukan penyelesaian cabaran, simpanan persaraan penting |  Malaysia


Logo Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dilihat di ibu pejabatnya di Kuala Lumpur 5 September 2019. — Gambar Reuters

KUALA LUMPUR, 2 Jan — Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak seharusnya dilihat sebagai penyelesaian atau cara untuk mengatasi cabaran kerana ini akan menjejaskan simpanan persaraan pencarum, terutamanya apabila Malaysia dijangka mencapai status negara menua menjelang 2030, kata Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz.

“Ini bermakna dalam tempoh lapan tahun, pesara atau warga emas akan membentuk 15 peratus, atau 5.3 juta orang, daripada populasi, dan lapan tahun bukanlah masa yang lama.

“Mereka akan memerlukan simpanan yang lebih tinggi untuk menyara diri mereka selepas bersara,” katanya dalam catatan Facebook hari ini.

Tengku Zafrul berkata demikian sebagai respons kepada pihak tertentu yang menggesa kerajaan membenarkan pengeluaran i-Citra sekali sahaja sebanyak RM10,000 untuk pencarum yang terjejas akibat banjir di negara ini.

Menteri Kewangan menegaskan bahawa simpanan KWSP bertujuan untuk membantu pencarum apabila mereka telah bersara, dan menyatakan bahawa kerajaan telah menyediakan pelbagai inisiatif untuk membantu mangsa banjir dan Covid-19.

Sehingga kini, menerusi program i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra, setiap ahli KWSP dibenarkan membuat pengeluaran sehingga RM71,000, dengan jumlah pengeluaran berjumlah RM101 bilion.

Selain itu, kerajaan turut menyediakan pelbagai inisiatif bantuan kewangan untuk membantu rakyat seperti Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) RM10 bilion untuk membantu golongan berpendapatan rendah B40 dan M40, Bantuan Khas Covid-19 (BKC), dan Bantuan Kehilangan Pendapatan (BKP) yang telah memanfaatkan 11 juta penerima.

“Jika kita terus membenarkan pengeluaran apabila berlaku bencana, matlamat simpanan persaraan tidak akan dapat direalisasikan,” katanya. “Dalam penggubalan dasar, kerajaan perlu bertanggungjawab dan berfikir panjang, termasuk kesejahteraan anak cucu kita.”

Beliau berkata isu simpanan tidak mencukupi berada pada tahap yang membimbangkan dan menyatakan bahawa simpanan median B40 ialah RM1,000, dan jika tahap ini berterusan sehingga bersara, mereka akan mempunyai RM4 sebulan untuk dibelanjakan selama dua puluh tahun, manakala untuk M40, simpanan mereka sebanyak RM25,000 diterjemahkan kepada RM104 untuk dibelanjakan setiap bulan untuk tempoh yang sama.

Sementara itu, Tengku Zafrul berkata kerajaan telah mengagihkan dan mengembangkan bantuan kewangan kepada RM1,000 kepada mangsa banjir, selain bantuan lain seperti membantu mereka membeli barangan elektronik dan diskaun 50 peratus untuk alat ganti kereta. — Bernama