Program Pertukaran Budaya Edu Malaysia-China

Tarikh tutup permohonan: 30 Jan

> Dua puluh orang belia Malaysia (berumur 17 hingga 20) akan dipilih untuk lawatan pendidikan selama lapan hari ke China pada Jun/Julai 2022 (selepas pembukaan sempadan di China).

> Para peserta akan memulakan pengembaraan yang penuh dengan penerokaan budaya dan masakan, selain mengembangkan kemahiran insaniah mereka.

> Mereka akan melawat beberapa jenama terkenal China seperti Huawei di Beijing, serta kenderaan elektrik NIO. Tempat lain yang dirancang untuk lawatan itu termasuk Kota Terlarang, Akademi Filem Beijing, Universiti Tsinghua dan Universiti Komunikasi China.

> Mereka juga akan menerima pengenalan kepada Tik Tok di Beijing dan mengalami perjalanan selama lima jam dari Beijing ke Shanghai – kedua-dua bandar pintar dengan liputan rangkaian 5G penuh – dalam perkhidmatan kereta api berkelajuan tinggi China.

> Untuk memohon, e-mel [email protected] dan [email protected].

> Biro Pendidikan Majlis Perniagaan Malaysia-China (MCBC), yang merupakan penganjur, kemudiannya akan menghantar e-mel susulan meminta dokumen sokongan, diikuti dengan beberapa siri soalan kepada semua pemohon sebelum menentukan 20 calon terbaik.