Masa untuk menetapkan semula politik Malaysia secara total

SURAT | Seingat saya, setiap hujung tahun pastinya negara kita akan dilanda banjir kilat yang melibatkan negeri dan kawasan yang sama.

Apa yang berlaku pada tahun ini bukanlah sesuatu yang baru, hanya pada skala yang lebih besar – tetapi melibatkan negeri yang sama dan kawasan yang serupa.

Walau bagaimanapun, di sebalik corak pengulangan yang jelas ini, kerajaan kita tidak melakukan apa-apa mengenainya. Mereka juga lambat menghubungi mangsa dan, seperti biasa, setiap tahun, mengubah keseluruhan episod menjadi sarkas.

Sekali lagi, mereka turun dengan semua kereta mewah mereka dan menggunakan mangsa yang menderita sebagai bahan propaganda – membuat beberapa pose bodoh untuk media.

Ini benar-benar menjijikkan, dan saya gembira kerana sebilangan besar mangsa menyedari perkara ini dan sebaliknya bergantung pada kebaikan rakyat Malaysia untuk mengharungi masa sukar.

Seingat saya, Taman Sri Muda di Shah Alam merupakan kawasan yang sering dilanda banjir dan sehingga hari ini masih berlaku.

Mengapa pihak berkuasa tidak melakukan sesuatu untuk membetulkan masalah tersebut? Jika kawasan itu telah ditetapkan sebagai kawasan rawan banjir, maka mengapa ia diluluskan untuk taman perumahan?

Rasanya jawapannya mudah – rasuah sekali lagi. Rasuah telah meresap jauh ke dalam pentadbiran kita sehingga Malaysia telah menjadi la-la-land di mana segala-galanya boleh dilakukan.

Sudah tentu sudah tiba masanya untuk perubahan – masa untuk agenda Tetapkan Semula – masa untuk parti politik baharu, generasi baru pemimpin dan Bangsa Malaysia yang baharu.

Cukuplah rakyat menderita di tangan ahli politik yang korup dan tidak bertanggungjawab. Kita sudah cukup dengan orang seperti Mohamad Azmin Ali, Tengku Zafrul Abdul Aziz, dan sudah tentu dan benar-benar cukup Rina Harun.

Sudah tiba masanya untuk menetapkan semula keseluruhan agenda politik dan berusaha ke arah Bangsa Malaysia yang sebenar.

Marilah kita menunjukkan kekecewaan dan kemarahan kita semasa pengundian dan memberi peluang kepada orang lain yang komited untuk mewujudkan Bangsa Malaysia yang bersih, berdedikasi dan ikhlas.

Pandangan yang dinyatakan di sini adalah pandangan penulis/penyumbang dan tidak semestinya mewakili pandangan Malaysiakini.