Dr Annuar Rapaee: 72.95 peratus penduduk dewasa di Bahagian Sibu menerima penggalak | Malaysia

Dr Annuar Rapaee berkata 72.95 peratus daripada populasi dewasa di Bahagian Sibu telah menerima dos penggalak mereka.  ― Gambar Borneo Post
Dr Annuar Rapaee berkata 72.95 peratus daripada populasi dewasa di Bahagian Sibu telah menerima dos penggalak mereka. ― Gambar Borneo Post

SIBU, 2 Jan — Seramai 144,440 individu atau 72.95 peratus daripada populasi dewasa di Bahagian Sibu telah menerima dos penggalak mereka, kata ADUN Nangka Dr Annuar Rapaee.

Tidak berpuas hati dengan kejayaannya, Pembantu Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat I (Pendidikan dan Inovasi) yang akan datang, berkata pemacu vaksinasi mudah alih akan diaktifkan semula untuk memastikan lebih ramai orang menerima suntikan penggalak mereka.

“Kami akan melancarkan lagi pemacu vaksinasi mudah alih kerana kami mahu lebih ramai orang di bahagian menerima suntikan penggalak mereka sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengurangkan lagi jumlah jangkitan Covid-19 harian,” kata Dr Annuar dalam sesi langsung Facebooknya malam tadi kepada kemas kini situasi Covid-19 di sini.

Beliau juga berkata kemudahan perubatan separuh kekal yang dilengkapi 100 katil di Hospital Sibu sudah siap.

Sementara itu, mengenai lima kes Covid-19 yang direkodkan di Sibu semalam, Dr Annuar berkata dua kes dalam Kategori Satu dan tiga lagi dalam Kategori Dua.

Sehubungan itu, beliau menarik nafas lega kerana jumlah kes harian Covid-19 di sini mencatatkan penurunan dan tiada lonjakan kes selepas pilihan raya negeri.

“Kami berharap jumlah kes harian Covid-19 di Sibu terus mencatatkan penurunan. Terdapat 25 kes dilaporkan antara 1 Jan 2022 dan 26 Dis tahun lepas, berbanding 34 kes antara 19 dan 25 Dis tahun lepas,” katanya.

Dr Annuar juga mendedahkan bahawa terdapat 353 kematian berkaitan Covid-19 di bahagian itu antara 18 Jan dan 8 Dis tahun lepas.

Beliau berkata majoriti kes kematian direkodkan pada September dan Oktober tahun lalu dan jumlah itu menurun selepas November, dengan hanya satu kematian dilaporkan pada Disember tahun lepas.

Memandangkan Sarawak akan berpindah ke Fasa 4 Pelan Pemulihan Nasional (NRP) esok, Dr Annuar berkata sukan yang melibatkan sentuhan fizikal akan dibenarkan dan butiran lanjut akan disediakan oleh Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sarawak hari ini. – Pos Borneo