Thailand mempertimbangkan untuk menyertai Singapura dalam menerima bank maya

Thailand mempertimbangkan untuk menyertai Singapura dalam menerima bank maya
Thailand mempertimbangkan untuk menyertai Singapura dalam menerima bank maya

Penolong Pengarah Bank of Thailand Roong Mallikamas (Foto oleh Dario Pignatelli/Bloomberg)

-A +A

(1 Feb): Thailand sedang menyediakan peraturan untuk penubuhan bank maya, bersedia untuk menyertai negara dari Singapura ke Malaysia dalam mempromosikan teknologi kewangan untuk merangsang persaingan dan akses yang lebih luas kepada perkhidmatan perbankan.

Bank of Thailand merancang untuk mengeluarkan garis panduan untuk bank digital menjelang Jun dan mungkin membenarkan pemberi pinjaman sedia ada dan pemohon baharu untuk mendapatkan lesen, kata Penolong Pengarah Roong Mallikamas pada taklimat maya pada hari Selasa. Bank pusat itu juga merancang untuk membatalkan had pelaburan oleh bank perdagangan dalam teknologi kewangan, kecuali aset digital, katanya.

Thailand ialah negara terbaharu di Asia yang menerima konsep pemberi pinjaman maya, ketika syarikat seperti Ant Financial Services Group dan Grab Holdings Inc meninjau rantau ini untuk peluang pelaburan. Walaupun Thailand kekurangan bank maya bebas, pemberi pinjaman tempatan dan asing menawarkan pelbagai perkhidmatan digital di negara itu, termasuk pembayaran. BOT juga akan mengembangkan skop perniagaan dan fleksibiliti bank sedia ada, katanya.

“Kami menjangkakan untuk melihat lebih banyak persaingan dan inovasi dengan membenarkan perbankan maya dan ia akan memberi manfaat kepada pendeposit,” kata Roong. “Tiada sesiapa yang akan berdiam diri. Pemain sedia ada juga akan menyesuaikan diri.”

Di bawah perundingan awam bertajuk “Menempatkan Semula Sektor Kewangan Thailand untuk Ekonomi Digital Mampan”, BOT berkata ia bercadang untuk menyediakan lebih ramai peserta akses kepada infrastruktur kewangan utama seperti sistem pembayaran dan mekanisme jaminan kredit pada kos yang lebih adil dan munasabah. Bank pusat juga akan memuktamadkan garis panduan untuk mengemudi sektor kewangan untuk memasukkan penilaian risiko alam sekitar ke dalam operasi perniagaan dan menyokong peralihan syarikat daripada aktiviti yang tidak mampan.

Penempatan semula sektor kewangan Thailand perlu mencapai keseimbangan yang betul antara menggalakkan inovasi dan mengurus risiko, serta membenarkan kelonggaran dalam menangani perubahan mendadak, kata Gabenor Sethaput Suthiwartnarueput pada taklimat yang sama. BOT akan berusaha untuk meminimumkan beban kawal selia atau kos yang tidak perlu kepada penyedia perkhidmatan dengan mendorong pemberi pinjaman untuk menerima pakai teknologi kewangan.

Kertas perundingan BOT akan dibuka untuk maklum balas daripada orang ramai sehingga 28 Feb dan dasar akan diperhalusi dengan input, kata Roong.