China suruh Indonesia hentikan penggerudian penerokaan: Reuters

China dilaporkan telah memberitahu Indonesia untuk menghentikan penerokaan dan penggerudian pengeluaran di Laut China Selatan berikutan kebuntuan selama berbulan-bulan ketika Beijing menegaskan semula tuntutannya terhadap perairan yang berpotensi sumber itu.

Memetik pelbagai sumber, permintaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini telah meningkatkan ketegangan ke atas sumber asli antara kedua-dua negara dalam kawasan yang tidak menentu yang mempunyai kepentingan strategik dan ekonomi global, kata Reuters.

Satu surat daripada diplomat China kepada kementerian luar Indonesia dengan jelas memberitahu Indonesia untuk menghentikan penggerudian di pelantar luar pesisir sementara kerana ia berlaku di wilayah China, menurut Muhammad Farhan, ahli parlimen Indonesia dalam jawatankuasa keselamatan negara parlimen, yang diberi taklimat mengenai surat itu.

“Jawapan kami sangat tegas, bahawa kami tidak akan menghentikan penggerudian kerana ia adalah hak kedaulatan kami,” kata Farhan kepada Reuters.

Jurucakap Kementerian Luar Indonesia memberitahu agensi berita itu: “Sebarang komunikasi diplomatik antara negara adalah bersifat peribadi dan kandungannya tidak boleh dikongsi.”

Kebuntuan yang sama dengan kapal China berlaku awal tahun ini semasa kempen penggerudian di luar pesisir Malaysia Timur.

Artikel bersambung di bawah iklan

Perdana Menteri China Xi Jinping minggu lalu berkata negaranya tidak mahu mendominasi Asia Tenggara atau membuli jiran-jiran kecilnya ketika ketegangan kembali memuncak di Laut China Selatan.

China telah berulang kali berusaha untuk mengatasi kebimbangan mengenai kuasa dan pengaruhnya yang semakin meningkat di rantau ini, terutamanya tuntutannya terhadap hampir Laut China Selatan – perairan yang tertakluk kepada tuntutan saingan daripada Malaysia, Vietnam, Filipina, Brunei Darussalam dan Taiwan.

Filipina pada November memberitahu Beijing untuk “undur” selepas kapal China memasuki perairannya, manakala bulan sebelumnya Malaysia berkata ia telah memanggil duta China untuk membantah “kehadiran dan aktiviti” kapal China di zon ekonomi eksklusifnya di China Selatan. Laut.

“China dengan tegas menentang hegemonisme dan politik kuasa, ingin mengekalkan hubungan mesra dengan jirannya dan bersama-sama memupuk keamanan berkekalan di rantau ini dan sama sekali tidak akan mencari hegemoni atau kurang, membuli golongan kecil,” kata Xi di Persatuan China-Asia Tenggara Sidang kemuncak negara.

Kenyataannya dibuat hanya beberapa hari selepas kapal pengawal pantai China menyekat dua bot Filipina yang membawa bekalan kepada tentera di beting Laut China Selatan yang dipertikaikan, memaksa mereka berpatah balik.