Asia School Of Business MBA Memerangi Perubahan Iklim Di Asia Tenggara

Ramai pelajar mengejar MBA atas sebab-sebab yang tidak selalu berkisar tentang mencapai gaji tinggi dan gelaran mewah.

Bagi graduan MBA Asia School of Business (ASB), Mathias Varming, ia adalah mengenai membangunkan kemahiran perniagaan untuk memberi kesan kepada dunia dan menangani isu perubahan iklim secara langsung.

Selepas menamatkan pengajian dari MBA, dia kini menggabungkan pengalaman sektor kemampanannya dengan semua yang dipelajarinya di sekolah perniagaan untuk mengetuai Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) di syarikat tenaga Ping Petroleum di tengah-tengah Asia Tenggara (SEA).

Mencari MBA yang betul

Mathias kelahiran Denmark (gambar) bekerja dalam pengurusan gas rumah hijau dan sebagai rakan kongsi dalam mitigasi perubahan iklim untuk firma perunding risiko di seluruh Malaysia sebelum menyertai ASB. Pada masa itu, dia mengembangkan minat dan mengukuhkan kepakarannya dalam isu alam sekitar.161f40190386bca51e2bc56e5b7bb781983011ad.png

Tetapi dia ingin mengetahui lebih lanjut tentang strategi kemampanan di samping membangunkan set kemahiran umum. Ketika itulah dia mendapat MBA sebagai penyelesaiannya.

“Saya mahu membangunkan alat untuk merangka masalah kemampanan yang saya ketahui dalam bahasa perniagaan dan menggesa syarikat untuk menganggap ini sebagai isu perniagaan teras,” jelasnya.

Apabila dia mula mencari program yang sempurna, fakta bahawa MBA ASB bekerjasama dengan MIT Sloan School of Management dan disambungkan kepada Bank Negara Malaysia kedua-duanya merupakan faktor yang sangat menarik baginya, jelasnya.

“Sejak tamat pengajian, saya mendapati bahawa hubungan ASB begitu bergema dengan majikan, terutamanya mereka yang lebih berorientasikan kerajaan,” tambahnya.

a5419b73c2afcb6d9fd96f2c9ca601a109527e47.jpegASB MBA graduan Mathias bersama pasukannya semasa projek Pembelajaran Tindakan

Membangunkan kemahiran untuk memerangi perubahan iklim pada MBA ASB

Seperti kebanyakan bakal pelajar MBA, Mathias ingin menyertai program MBA yang menekankan pembelajaran berorientasikan projek dan berfokuskan masalah.

Mempelajari tentang program Pembelajaran Tindakan (AL) MBA ASB—inisiatif yang mengasyikkan di mana pelajar mengambil bahagian dalam lima projek dan bekerjasama dengan syarikat global untuk menangani masalah dunia sebenar—seterusnya mendorong Mathias untuk menyertai program MBA di sana.6380f11b8cdf1cbe0093ff625f46aebe8a72c6dd.jpeg

Daripada memikirkan cara untuk menangani ketidaksamaan sosial yang dihadapi oleh pekerja ekonomi gig di Malaysia kepada bekerja dengan kilang pembuatan semikonduktor untuk meningkatkan kecekapan perniagaannya, Mathias belajar cara menyusun strategi dan berfikir dengan betul—kemahiran yang telah terbukti berharga dalam kerjaya kelestariannya.

“Dalam projek AL ini saya mendapat kesedaran secara tiba-tiba bahawa saya sebenarnya boleh memasuki industri yang benar-benar baharu, dengan tempoh pengenalan yang agak singkat, dan membuat perubahan,” katanya.

Sepanjang projek ini dan dalam kursus MBAnya, Mathias mengembangkan kemahiran keras dan lembut, atau ‘Smart X Sharp’. Dari segi kemahiran ‘tajam’, dia membina pengetahuannya tentang pemodelan kewangan, yang telah membantunya dalam peranan semasanya sebagai ketua ESG di Ping Petroleum, di mana dia terlibat dalam mengukur kesan langkah ESG.

Dari segi kemahiran ‘pintar’, dia berkata dia telah meningkatkan keupayaannya untuk memahami pelbagai perspektif daripada bekerja bersama rakan sebaya dari latar belakang pendidikan dan budaya yang jauh berbeza dengannya di MBA ASB.

Memandangkan isu kemampanan tidak boleh dipertimbangkan secara silo, bekerja dalam sektor kemampanan memerlukan kerjasama dengan syarikat global di seluruh dunia. Oleh itu, mempunyai keupayaan untuk membina hubungan bermakna merentas wilayah adalah penting.

“Mempunyai taman permainan itu untuk berinteraksi dengan sekumpulan orang yang berbeza dalam persekitaran yang selamat adalah sangat berharga untuk kerjaya saya,” katanya.

f49f8d2c94159ec423accfb77a1a04e0c5c0039c.png

Membina kerjaya dalam ruang kelestarian SEA

Apabila memikirkan tentang negara yang berada di barisan hadapan dalam menangani isu alam sekitar, orang sering melihat ke negara Eropah seperti Denmark atau Norway. Walau bagaimanapun, banyak negara SEA menjadi tokoh utama dalam usaha memerangi perubahan iklim yang mendesak, menawarkan pekerjaan MBA yang menarik dalam sektor ini.

Malaysia ialah sebuah negara yang membuktikan komitmennya terhadap pengurangan perubahan iklim, setelah mengumumkan sasaran neutral karbonnya yang bercita-cita tinggi untuk tahun 2050.

Mathias dapat memanfaatkan cita-cita ini selepas MBA. Sebelum beliau menjadi ketua ESG di Ping Petroleum—yang berpangkalan di Kuala Lumpur—beliau mengasaskan sebuah syarikat permulaan, Evenergy, dengan Mimi Aminah Wan Nordin, rakan MBA ASB. Syarikat itu adalah platform dagangan untuk perniagaan membeli sijil tenaga boleh diperbaharui.

Kini, Mathias telah meletakkan dirinya di tengah-tengah sektor kemampanan yang bergerak pantas di SEA. Dia menggabungkan kemampanan dan kepakaran perniagaannya untuk memimpin Ping Petroleum ke arah agenda Sifar Bersih.

“ESG ialah ruang yang sangat menarik sekarang kerana banyak perkara yang berlaku dalam bidang seperti membina sistem dalam organisasi sedia ada—terdapat banyak ruang untuk mempengaruhi kesan perniagaan terhadap alam sekitar,” katanya.

Selain membuat hubungan sepanjang hayat dalam MBA dalam bentuk bekas pengasas bersamanya, Mathias telah meluaskan skop sektor kemampanannya dengan mempertajam pengetahuannya tentang operasi perniagaan dan kewangan, membolehkannya menangani isu alam sekitar dari pelbagai arah. Dia menghargai MBA untuk meningkatkan kerjayanya.

“Istilah biasa dalam kemampanan ialah Net Zero akan menjadi masalah CEO seterusnya, tetapi ia sepatutnya menjadi masalah CEO semasa,” Mathias menyatakan, “MBA telah menyediakan saya alat untuk membawa isu-isu mampan lebih tinggi dalam senarai keutamaan supaya bahawa perniagaan menghadapi isu-isu ini.”

Lebih lanjut mengenai Sekolah Perniagaan Asia: