‘Prebet Sapu’ untuk mewakili Malaysia di Anugerah Akademi | Ekspres Harian Dalam Talian

‘Prebet Sapu’ to represent Malaysia at Academy Awards

Diterbitkan pada: Rabu, 03 November 2021

By: Bernama

Saiz Teks:Foto: Finas

Kuala Lumpur: Filem cereka ‘Prebet Sapu’ arahan Muzammer Rahman telah dipilih oleh Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) untuk mewakili negara pada Anugerah Akademi ke-94 (Oscars) yang dijadualkan berlangsung di Los Angeles, Amerika Syarikat. States, pada 27 Mac. FINAS, dalam satu kenyataan, berkata filem terbitan Le Mediator Studio, Kristal Azmir Sdn Bhd dan Konda Kondi Studio itu akan bersaing dalam kategori Filem Cereka Antarabangsa Terbaik. Pemilihan itu dibuat oleh Jawatankuasa Pemilihan Filem FINAS, yang terdiri daripada pemain industri filem tempatan yang profesional dan berpengalaman.

IKLAN

“Ini selepas ia melalui proses penilaian terperinci berdasarkan kriteria penggambaran seperti pengarahan, penceritaan, sinematografi, lakon layar, lakonan, percampuran bunyi, skor muzik, arahan seni dan penyuntingan. “Pemilihan juga dibuat berdasarkan pematuhan peraturan pertandingan yang ditetapkan oleh penganjur sendiri,” menurut kenyataan itu. FINAS berkata ‘Prebet Sapu’, yang merupakan arahan sulung Muzammer, menampilkan Amerul Affendi dan Mei Fen Lim sebagai peneraju.

IKLAN

Ia turut menampilkan Bront Palarae, Sharifah Amani, Nam Ron, Nadiya Nisaa, Chew Kin Wah, Jay Iswazir, Anas Ridzuan, Roslan Madun, antara lain. FINAS berkata selain anugerah Oscar, filem hitam putih itu turut mewakili Malaysia di pelbagai festival filem antarabangsa termasuk Festival Filem Udine Far East, Itali; Jogja-Netpac Asian Film Festival (JAFF) Indonesia; Festival Filem Asia Reel Toronto, Kanada; Festival Filem Asia Barcelona, ​​Sepanyol; dan Festival Filem Antarabangsa Inovatif di India. ‘Prebet Sapu’ berkisarkan tentang seorang pemuda yang mencari rezeki di Kuala Lumpur sebagai pemandu e-hailing haram. * Ikuti kami di Instagram dan sertai saluran Telegram dan/atau WhatsApp kami untuk berita terkini yang anda tidak mahu ketinggalan. * Adakah anda mempunyai akses kepada e-kertas Daily Express dan berita eksklusif dalam talian? Lihat pelan langganan yang tersedia.