Sony menggunakan robot, termasuk di kilang TV Malaysia, untuk mengurangkan kos

TOKYO: Sony Corp meramalkan bahawa robot akan mengambil alih pembuatan televisyen, telefon pintar dan kamera ketika syarikat mengalihkan perhatian kepada perkhidmatan, lapor Financial Times.

Lini pengeluaran tanpa pemandu dijangka mengurangkan kos sebanyak 70% di kilang TV utama Sony di Malaysia menjelang tahun fiskal 2023, berbanding tahun 2018, FT memetik Kimio Maki, ketua perniagaan elektronik Sony, seperti yang dikatakan dalam wawancara.

Percepatan automasi kilang juga akan mengurangkan kecacatan produk, katanya.

Rancangan ini akan dilaksanakan bersama dengan peningkatan fokus pada penjualan dalam talian dan analisis data. Data penjualan akan dianalisis menggunakan kecerdasan buatan untuk mengatur jumlah pengeluaran dengan lebih berkesan, kata Maki kepada FT.

Walaupun syarikat akan terus menjual perkakasan dan perkhidmatan kepada pengguna, bahagian penting dari sasaran pertumbuhannya akan datang dari produk untuk kegunaan profesional, seperti paparan LED kristal untuk pengeluaran video maya dan teknologi pengesanan bola untuk industri hiburan sukan, lapor akhbar itu. .