Syarikat konglomerat S. Korea mahu dibebaskan oleh bos Samsung yang dipenjara

Syarikat konglomerat S. Korea mahu dibebaskan oleh bos Samsung yang dipenjara
Syarikat konglomerat S. Korea mahu dibebaskan oleh bos Samsung yang dipenjara

Naib ketua Samsung Jay Y Lee telah dijatuhi hukuman 30 bulan penjara kerana rasuah, penggelapan dan kesalahan lain. (Gambar AP)

SEOUL: Pemimpin konglomerat terbesar Korea Selatan mendesak Presiden Moon Jae-in hari ini untuk mengampuni Jay Y Lee, naib ketua pengerusi Samsung Electronics Co Ltd yang dipenjara, untuk mempertahankan keunggulan negara ini dalam industri cip.

Permintaan itu dibuat semasa makan tengah hari antara Moon dan ketua empat empayar perniagaan utama – Samsung, Hyundai, LG dan SK – yang dirancang untuk meningkatkan kerjasama ekonomi setelah Moon dan Presiden AS Joe Biden bersetuju untuk meningkatkan rantaian bekalan global untuk pembuatan teknologi tinggi.

Lee, pewaris 52 tahun pembuat cip memori terbesar di dunia dan pengeluar cip kontrak kedua terbesar, telah dijatuhi hukuman 30 bulan penjara setelah disabitkan atas kesalahan rasuah, penggelapan dan kesalahan lain.

Pengerusi SK Group Chey Tae-won meminta Moon mempertimbangkan petisyen pembebasan Lee yang diserahkan pada April bersama-sama oleh lima lobi perniagaan termasuk Dewan Perdagangan dan Industri Korea yang diketuai oleh Chey, menurut jurucakap Moon Park Kyung-mee.

Moon menjawab bahawa dia “memahami” kesukaran untuk syarikat itu, kata Park.

Dia tidak menjelaskan lebih lanjut, tetapi muncul lebih terbuka terhadap idea itu setelah hanya mengatakan pada sidang akhbar pada bulan Mac bahawa dia akan mempertimbangkan pendapat umum sebelum memutuskan.

Moon telah berjanji untuk tidak mengampuni jenayah ekonomi yang serius seperti rasuah dan penyelewengan sebelum menjabat pada tahun 2017.

Pakar undang-undang percaya Lee layak mendapat pembebasan bersyarat, kerana dia telah menjalani lebih dari separuh hukuman 30 bulannya.

Undang-undang Korea Selatan membenarkan pembebasan bersyarat setelah satu pertiga dari hukuman dijatuhkan, dengan tahanan menunjukkan tingkah laku teladan.

Pemimpin perniagaan telah menekankan perlunya Lee aktif untuk mengekalkan kedudukan terkemuka Korea Selatan dalam industri cip di tengah kekurangan global.

“Semikonduktor memerlukan keputusan pelaburan berskala besar, dan pemimpin hanya dapat membuat keputusan seperti itu dengan cepat,” kata Kinam Kim, naib ketua dan CEO bisnis perangkat Samsung.

Biden meminta pelaburan Korea Selatan yang lebih besar, dan Samsung mengesahkan rancangan untuk menyalurkan AS $ 17 bilion ke kilang baru untuk pembuatan kontrak cip di AS semasa perjalanan Moon ke Washington.

Lee berada dalam posisi unik mengawasi ketiga-tiga bahagian Samsung – cip, telefon pintar dan peralatan rumah, kata Park Jea-gun, seorang profesor di Universiti Hanyang di Seoul.

“Sukar untuk membuat keputusan perniagaan besar jika bukan pemiliknya,” kata Park.

Tetapi Solidariti Rakyat untuk Demokrasi Partisipatif, sebuah kelompok aktivis yang menentang pengampunan ketua chaebol, mengeluarkan pernyataan yang mengatakan bahawa membebaskan Lee akan “menyalahgunakan sistem perundangan untuk membenarkan kejahatan korporat”.