Menteri: 4,615 insiden keselamatan siber dilaporkan di Malaysia dari Januari-Mei | Malaysia

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah berkata tiga insiden tertinggi yang dilaporkan dalam tempoh tersebut adalah penipuan (3,299 kes);  pencerobohan (765) dan kod jahat (256).  - Gambar AFP
Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah berkata tiga insiden tertinggi yang dilaporkan dalam tempoh tersebut adalah penipuan (3,299 kes); pencerobohan (765) dan kod jahat (256). – Gambar AFP

PUTRAJAYA, 2 Jun – Sebanyak 4.615 insiden keselamatan siber dilaporkan ke Pusat Bantuan Cyber999, yang dikendalikan oleh CyberSecurity Malaysia, dari Januari hingga Mei, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah.

Dia dalam satu kenyataan hari ini mengatakan bahawa tiga kejadian tertinggi yang dilaporkan dalam tempoh tersebut adalah penipuan (3,299 kes); pencerobohan (765) dan kod jahat (256).

“Teknologi digital hari ini telah menjadi sebahagian besar dari kehidupan kita. Semasa menghadapi pandemi Covid-19 dan juga perintah kawalan pergerakan (MCO) yang sedang berlaku, penggunaan Internet juga meningkat dengan ketara di seluruh negara. Dengan demikian, kita juga terdedah kepada berbagai ancaman dan serangan siber, ”katanya.

Katanya, Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) bersama dengan CyberSecurity Malaysia akan sentiasa memantau persekitaran ruang siber negara dengan memberikan perkhidmatan, bantuan serta sokongan teknikal untuk meningkatkan lagi sistem rangkaian dan pertahanan siber kepada semua pihak, sama ada orang awam atau sektor swasta dan pengguna Internet individu.

Makluman dan nasihat juga akan dikeluarkan dari semasa ke semasa sebagai peringatan kepada pentadbir sistem di organisasi awam dan swasta serta pengguna Internet untuk mendapatkan maklumat mengenai amalan terbaik untuk menangani dan memerangi ancaman dan serangan siber.

Maklumat tersebut boleh didapati di portal MyCERT atau Pasukan Respons Kecemasan Komputer Malaysia, CyberSecurity Malaysia di https://www.mycert.org.my/.

Untuk melaporkan kejadian keselamatan siber, Pusat Bantuan Cyber999 dapat dihubungi melalui pelbagai saluran, iaitu melalui e-mel di [email protected]; atau hubungi 1-300-88-2999 dari Isnin hingga Jumaat dari jam 9 pagi hingga 3 petang; telefon bimbit di 019-2665850 untuk laporan kejadian kritikal sahaja; serta aplikasi Cyber999 yang boleh dimuat turun di Appstore dan Google Play.

Saifuddin menggesa pengguna Internet untuk selalu peka, pintar dan juga melengkapkan diri dengan prosedur penggunaan teknologi dan Internet dengan menggunakannya secara berhemah, positif, beretika dan bertanggungjawab. – Bernama