Bulu tangkis Terbuka Singapura dibatalkan kerana wabak

SINGAPURA: Terbuka Singapura, kejohanan kelayakan badminton terakhir yang tersisa untuk Olimpik Tokyo, telah dibatalkan kerana wabak coronavirus, kata penganjur hari ini.

Kejohanan itu, yang dijadualkan pada 1-6 Jun, tidak akan dijadualkan semula, kata Persekutuan Badminton Dunia (BWF) dalam satu kenyataan.

“Semua percubaan dilakukan oleh pihak penganjur dan BWF untuk menyediakan persekitaran kejohanan yang selamat untuk semua peserta.”

“Namun, peningkatan kes Covid-19 di seluruh dunia menyebabkan cabaran yang kompleks dalam menguruskan perjalanan masuk,” kata BWF.

Mereka menambah bahawa mereka akan mengeluarkan pernyataan lebih lanjut mengenai kelayakan sukan Olimpik di kemudian hari.

Angka jangkitan Singapura sangat rendah jika dibandingkan dengan negara lain di dunia tetapi pegawai minggu lalu melarang penonton dalam acara sukan dan mengekang jalan perjalanan setelah menemui beberapa kumpulan baru.

Pegawai di bandar sebanyak 5.7 juta telah melaporkan kira-kira 61.000 kes setakat ini dan 31 kematian.

Seperti sukan lain, kalendar badminton dilanda kekacauan akibat wabak tersebut, dengan banyak acara dibatalkan di seluruh dunia pada tahun lalu.

Satu-satunya acara utama yang berlaku di Asia tahun ini adalah tiga kejohanan yang diadakan di Bangkok pada bulan Januari.