Tetra Pak Malaysia memanggil lebih ramai wanita untuk menyertai industri pembuatan F&B

KUALA LUMPUR: Tetra Pak mengenal pasti peluang bagi lebih banyak wanita untuk menyertai industri pembuatan F&B, untuk membawa lebih banyak kepelbagaian dan membantu mendorong perubahan transformasi.

Menurut sebuah pernyataan, diperlukan banyak skillet untuk meningkatkan inovasi dalam industri pembungkusan makanan, mulai dari teknik mekanik dan automasi hingga mikrobiologi dan sains makanan.

Bersempena dengan Hari Wanita Antarabangsa dalam Kejuruteraan (INWED), Tetra Pak menekankan perlunya meningkatkan kepelbagaian dalam pembuatan Makanan dan Minuman (F&B) untuk mengatasi beberapa masalah yang paling mendesak yang dihadapi sektor ini: keselamatan makanan, ketersediaan makanan, dan kesinambungan.

“Tema Hari Wanita Antarabangsa dalam Kejuruteraan (INWED) #EngineeringHeroes tahun ini tidak pernah begitu tepat. Sistem makanan global kami menghadapi banyak cabaran – dari segi perubahan iklim, keselamatan makanan, kebersihan, dan pengedaran,” kata Pengarah Urusan Tetra Pak Malaysia , Singapura, Filipina, dan Indonesia, Michael Wu.

“Kejayaan syarikat tidak hanya bergantung pada kompetensi karyawannya tetapi juga kepelbagaian di dalamnya. Di Tetra Pak, kami memiliki beberapa wanita dalam peranan kepemimpinan di seluruh perniagaan, dari Automasi dan Digital hingga Bahan dan Pembungkusan.”

Sementara itu, Jurutera Proses Kanan Tetra Pak Malaysia, Wong Oi Lee berkata: “Saya melihat peluang bagi lebih banyak wanita untuk bergabung sebagai jurutera dalam industri pembuatan F&B untuk memberi kesan.”

Tetra Pak menyokong INWED, inisiatif antarabangsa yang meraikan kerja dan pencapaian jurutera wanita. Hari ini memberi peluang penting untuk meningkatkan profil wanita dalam inovasi dan menonjolkan peluang kerjaya hebat yang ada.

Untuk meraikan INWED, Tetra Pak telah menerbitkan brosur Voices of Innovation. Brosur ini memperlihatkan pekerja wanita di seluruh dunia dalam pelbagai peranan dan latar belakang, membincangkan bagaimana mereka membantu rantaian bekalan makanan global futureproof.- Bernama