Warisan berharap dapat membawa politik berbilang budaya, berteraskan isu ke Malaysia Barat, kata Shafie | Malaysia

Warisan berharap dapat membawa politik berbilang budaya, berteraskan isu ke Malaysia Barat, kata Shafie |  Malaysia
Warisan berharap dapat membawa politik berbilang budaya, berteraskan isu ke Malaysia Barat, kata Shafie |  Malaysia


Presiden Warisan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata sudah tiba masanya untuk menghapuskan politik berteraskan perkauman dan agama yang memecahbelahkan dan memberi rakyat Malaysia satu lagi pilihan yang berdaya maju. — Gambar oleh Hari Anggara

KOTA KINABALU, 3 Nov — Presiden Warisan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata menawarkan rakyat Malaysia satu lagi pilihan adalah penting, sebagai menjawab tuduhan bahawa partinya cuba bertapak dalam landskap politik negara yang sudah sesak.

Berpijak di atas platform parti berbilang budaya, berteraskan isu, Shafie berkata sudah tiba masanya untuk menghapuskan politik berasaskan kaum dan agama yang memecahbelahkan dan memberi rakyat Malaysia satu lagi pilihan yang berdaya maju.

“Ia mengenai memberi mereka pilihan. Mesti Umno, Bersatu, Pakatan Harapan (PH), PKR atau DAP sahaja? Mungkin sudah tiba masanya angin dari timur sampai ke sini. Kenapa tidak? Orang Melayu tidak akan tumbang tanpa Umno. Orang Cina tidak akan tumbang tanpa DAP. Islam di negara ini tidak akan runtuh tanpa PAS. Sebab itu kita sediakan pilihan,” katanya.

Ahli Parlimen Semporna itu berkata, senario politik semasa adalah tidak sihat tertumpu kepada kaum dan agama sedangkan ia sepatutnya didorong isu.

Beliau berkata di negara maju, parti yang ditubuhkan tidak menggunakan kaum atau agama sebagai alat politik tetapi bercakap mengenai mata pencarian, pekerjaan, pendidikan, kebajikan, kesihatan dan keselamatan sambil mengamalkan agama mereka sendiri.

“Agama adalah penting, tetapi itu adalah peribadi, antara anda dan kepercayaan anda. Terdapat perkara yang lebih penting dan ketara untuk dipertimbangkan. Tetapi itu tidak bermakna Islam akan merosot,” katanya.

Shafie bercakap semasa wawancara dengan Tan Sri Johan Jaaffar.

Beliau juga memberitahu wartawan veteran itu bahawa tidak ada sebab rakyat Sabah atau Sarawak tidak boleh memimpin negara dan berkata ia hanya permainan yang adil.

Beliau juga mengulangi bahawa beliau tidak memperjuangkan peranan perdana menteri, tetapi beliau hanya menawarkan pilihan.

“PM, TPM, itu bukan cita-cita saya,” kata bekas naib presiden Umno itu.

“Saya tidak obses. Saya tidak mempunyai cita-cita tinggi untuk memegang jawatan tersebut. Tetapi jika anda bertanya sama ada saya bahan PM, mengapa tidak? Saya mempunyai pengalaman nasional yang relevan setelah berkhidmat dengan kerajaan dalam semua jenis kapasiti selama 32 tahun.

“Saya boleh menawarkan diri saya, tetapi terpulang kepada rakyat,” katanya.

Warisan, yang bermula di Sabah beberapa tahun lalu selepas Shafie digantung daripada Umno selepas bertelagah dengan presiden ketika itu Datuk Seri Najib Razak, sebelum ini bergabung dengan PH untuk membentuk kerajaan persekutuan serta kerajaan negeri Sabah.

Sejak itu mereka telah berpisah, tetapi Warisan telah mengambil hala tuju baharu, melebarkan sayapnya ke Malaysia Barat dan telah bekerjasama rapat dengan parti Muda yang berasaskan pemuda.

Ia bagaimanapun mendapat kesan baru-baru ini apabila dua wakil rakyatnya — ADUN Sindumin Datuk Dr Yusof Yaacob dan Ahli Parlimen Lahad Datu dan ADUN Segama Datuk Mohamadin Ketapi — keluar parti untuk menyokong kerajaan negeri dan persekutuan.