Malaysia Pavilion secara rasmi membuka pintu kepada pengunjung di Expo 2020 Dubai

Malaysia Pavilion secara rasmi membuka pintu kepada pengunjung di Expo 2020 Dubai
Malaysia Pavilion secara rasmi membuka pintu kepada pengunjung di Expo 2020 Dubai

PUTRAJAYA (4 Okt): Malaysia Pavilion di Expo 2020 Dubai secara rasmi meraikan pembukaannya yang besar pada hari Isnin dengan mempamerkan paviliun kanopi hutan hujannya.

Pemasangan karbon bersih sifar seluas 1,234,56 meter persegi, bertema “Energizing Sustainability”, bertujuan untuk menghadirkan visi lestari Malaysia dalam ekspo 26 minggu.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, penyertaan Malaysia dalam Expo 2020 Dubai menonjolkan komitmen negara itu untuk kerjasama antarabangsa dan memulakan dialog mengenai cabaran dan peluang bersama mengenai sains, teknologi dan inovasi (STI).

“Expo 2020 Dubai adalah peluang dari pelbagai sudut termasuk untuk meningkatkan perdagangan dan hubungan dua hala Malaysia dengan Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan negara-negara lain yang turut serta,” katanya dalam ucapannya sempena upacara pembukaan live streaming Malaysia Pavilion.

Ucapan Dr Adham dibacakan oleh Duta Besar Malaysia ke UAE Mohd Tarid Sufian.

Turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Teknologi Hijau dan Perubahan Iklim Malaysia (MGTC), Shamsul Bahar Mohd Nor.

Penyertaan Malaysia di Expo 2020 Dubai dipelopori oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), sementara MGTC adalah agensi pelaksana.

Tema Expo 2020 Dubai adalah “Menghubungkan Minda, Menciptakan Masa Depan” dan berlangsung dari 1 Okt 2021 hingga 31 Mac 2022.

Lebih daripada 25 juta pengunjung dijangka berada di salah satu acara langsung terbesar sejak wabak Covid-19.

Mengenai konsep estetika Pavilion Malaysia, Dr Adham mengatakan ia melambangkan komitmen negara untuk pembangunan lestari dan menegaskan kembali visi Malaysia untuk mengimbangi pembangunan sosio-ekonomi dengan masalah alam sekitar.

Dia juga mengatakan Expo 2020 Dubai akan memperkuat prospek mencapai antara potensi perniagaan antara RM8 bilion hingga RM10 bilion melalui peluang perdagangan dan pelaburan.

Dia mengatakan kira-kira 40 memorandum persefahaman (MoU) diharapkan dapat ditandatangani pada tingkat perniagaan ke perniagaan (B2B), pemerintah ke pemerintah (G2G) dan kerajaan ke perniagaan (G2B) pada ekspo skala global.

Menurut Dr Adham, perwakilan Malaysia di pameran itu akan melibatkan penyertaan 21 kementerian persekutuan, 70 agensi kerajaan dan lima kerajaan negeri.

Kira-kira 300 syarikat Malaysia akan mengambil bahagian dalam program perdagangan dan perniagaan mingguan yang merangkumi enam kelompok industri tematik.

Mereka adalah sains, teknologi, inovasi dan lingkungan, perdagangan dan revolusi industri keempat, kesehatan, pendidikan, pelancongan dan ekonomi digital, keusahawanan dan tenaga, pertanian, barang pertanian dan air, serta kelestarian.