Let Sabah manage 12MP funds, says Bung Moktar | Malaysia

Datuk Seri Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan), yang menekankan isu itu semasa sesi perbahasan pada RMK-12 di Dewan Rakyat hari ini, mengatakan ini kerana negeri ini masih dikategorikan sebagai miskin walaupun telah bergabung dengan Malaysia 58 tahun yang lalu, dan setelah beberapa perubahan dalam pemerintahan.  - Gambar oleh Ahmad Zamsahuri
Datuk Seri Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan), yang menekankan isu itu semasa sesi perbahasan pada RMK-12 di Dewan Rakyat hari ini, mengatakan ini kerana negeri ini masih dikategorikan sebagai miskin walaupun telah bergabung dengan Malaysia 58 tahun yang lalu, dan setelah beberapa perubahan dalam pemerintahan. – Gambar oleh Ahmad Zamsahuri

KUALA LUMPUR, 4 Okt – Sabah harus diberi autonomi untuk menguruskan dana ekonomi dan pembangunannya, yang diperuntukkan di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12), untuk membolehkan negeri ini bangkit dari statusnya yang miskin.

Datuk Seri Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan), yang menekankan isu itu semasa sesi perbahasan pada RMK-12 di Dewan Rakyat hari ini, mengatakan ini kerana negeri ini masih dikategorikan sebagai miskin walaupun telah bergabung dengan Malaysia 58 tahun yang lalu, dan setelah beberapa perubahan dalam pemerintahan.

Katanya, pemberian autonomi dilihat sebagai salah satu langkah yang membolehkan Sabah berkembang, sehingga setara dengan negeri-negeri di semenanjung. Kerajaan persekutuan juga perlu mengubah pendekatannya dalam melaksanakan pembangunan ekonomi berdasarkan negeri dan wilayah.

“Salurkan wang itu ke Sabah – jika negeri ini memiliki RM5 bilion hingga RM6 bilion dalam setahun di bawah RMK-12, mari kita merancang dan melaksanakan; kami memutuskan di mana projek-projek itu sesuai dilaksanakan, ”katanya.

Pada Projek Lebuhraya Pan Borneo, Bung Moktar, yang juga Menteri Kerja Raya Sabah, juga mendesak agar semua peruntukan untuk projek pembangunan infrastruktur di Sabah harus disalurkan terus ke Jabatan Kerja Raya negeri (JPN).

“Kami mempunyai OKU yang diperakui di Sabah yang saya katakan lebih baik. Apa yang perlu dilakukan oleh Kementerian Kewangan adalah menyalurkan peruntukan untuk projek-projek di negeri ini terus kepada OKU Sabah, kerana diiktiraf sebagai jabatan teknikal yang terakreditasi, ”katanya.

Mengenai bencana alam, yang sering terjadi di Sabah sejak kebelakangan ini, Bung Moktar, yang juga Wakil Ketua Menteri Sabah, menyuarakan masalah terlalu banyak tahap yang perlu dilalui untuk memohon peruntukan khas (berikut bencana), yang menyebabkan kesukaran dan kelewatan.

Dia mencadangkan agar peruntukan khas sekitar RM100 juta hingga RM200 juta setahun harus disalurkan kepada pemerintah negeri untuk melaksanakan atau menyelesaikan masalah jika menghadapi keadaan darurat dan bencana alam, seperti tanah runtuh dan banjir.

Bung Moktar juga mendesak pemerintah persekutuan untuk mengembalikan kegemilangan Labuan yang pada suatu ketika merupakan lokasi yang paling sering dikunjungi, terutama oleh orang-orang Sabah, untuk barang yang harganya terjangkau.

Dia juga mendakwa bahawa Labuan sekarang tidak berbeda dengan sebuah kota yang telah diserang oleh “garuda” mitos (helang raksasa), dengan hanya coklat bebas cukai.

“Selebihnya tidak lagi bebas cukai, harga barang di Labuan serupa dengan daratan. Tolong bangunkan Labuan, kembalikan status bebas cukai.

“Menteri harus datang ke Labuan dan melakukan kajian. Kembalikan Labuan ke Sabah, marilah kita mengembangkan pulau itu jika kerajaan pusat tidak mempunyai rancangan untuk melaksanakannya di sana, “tambahnya. – Bernama