Rombongan Myanmar meletakkan Meterai Kebangkitan Autokrasi di Asia Tenggara

Akhir bulan lalu, pegawai asing di regalia tentera menjamu tuan rumah mereka di Naypyidaw, ibu kota bertingkat yang dibina oleh tentera Myanmar. Ais bergumpal dalam gelas beku. Penyebaran mewah telah diberikan kepada para kenamaan asing untuk menghormati Hari Angkatan Bersenjata Myanmar.

Pada hari itu, tentera, yang telah merebut kekuasaan pada 1 Februari, menembak mati lebih dari 100 warganya sendiri. Jauh dari mengecam kekejaman itu secara terbuka, wakil-wakil tentera dari negara-negara jiran – India, China, Thailand dan Vietnam di antara mereka – bersikap menyeringai dengan para jeneral, mengesahkan putusan mereka.

Rampasan kuasa di Myanmar terasa seperti peninggalan masa lalu di Asia Tenggara, ketika lelaki berpakaian seragam berkeliaran di taman permainan diktator yang luas. Tetapi itu juga membawa pulang bagaimana sebuah wilayah yang pernah dirayakan untuk revolusi “kekuatan rakyat” – melawan Suharto dari Indonesia dan Ferdinand Marcos dari Filipina – telah kembali menjadi otokrasi.

Dari Kemboja dan Filipina ke Malaysia dan Thailand, demokrasi semakin pupus. Politik pilihan raya dan kebebasan sivil telah terhakis. Hakim yang taat telah menyusahkan pasukan pembangkang. Keseluruhan kelas politik berada di pengasingan atau di penjara. Media bebas dibungkam oleh pemimpin yang hanya mahu satu suara didengar: suara mereka sendiri.

Pada masa yang sama, benteng luar menentang kediktatoran telah terhakis. Orang Amerika – tentera salib yang tidak konsisten untuk hak asasi manusia, yang menyokong diktator Asia Tenggara semasa Perang Dingin – telah berubah dalam beberapa tahun kebelakangan ini, walaupun Presiden Biden baru-baru ini mendesak “sekutu demokrasi.” Dengan China dan Rusia yang terlibat, Majlis Keselamatan PBB tidak melakukan apa-apa untuk menghukum jeneral Myanmar.

“Ini adalah badai sempurna melawan kebebasan dan pluralisme yang melanda Asia,” kata Richard Javad Heydarian, seorang saintis politik serantau yang berpusat di Filipina. “Hasilnya adalah keletihan demokrasi dan nostalgia otoriter di seluruh Indonesia dan Filipina, sementara penggabungan autoritarian telah berlaku di tempat lain, paling dramatis di Kemboja dan Thailand dan sekarang lebih ganas di Myanmar.”

Era orang kuat wilayah – mereka semua lelaki – telah kembali. Dan konfigurasi baru dapat mempermudah China menggunakan pengaruhnya, walaupun banyak yang menganggap wilayah ini lebih terkenal dengan pertumbuhan ekonominya yang luar biasa daripada sebagai medan perang proksi untuk kuasa besar.

Kemungkinan aliran masuk pelarian yang diperbaharui dari Myanmar, di tengah-tengah Asia, dapat mengacaukan Asia Tenggara. Sudah, beribu-ribu mengerumuni perbatasan dengan Thailand, menimbulkan ketakutan bahawa mereka akan membawa Covid-19 bersama mereka.

Mesyuarat khas yang dijadualkan di Myanmar oleh Persatuan Negara-negara Asia Tenggara tidak memberikan harapan untuk bertindak. Kumpulan yang didorong oleh permuafakatan itu mengelakkan daripada menyelidiki urusan dalaman anggota. Rundingan sebelumnya antara menteri luar negeri tidak menghasilkan satu kebijakan yang akan menghalangi pembuat rampasan kuasa Myanmar.

Selain itu, banyak pemimpin di wilayah ini tidak ingin menegakkan cita-cita demokratik. Mereka telah menggunakan mahkamah untuk membungkam pengkritik mereka dan menghadapi gerakan tunjuk perasaan dengan kuat.

Tetapi jika pengarang saling mencari-cari, begitu juga penunjuk perasaan. Di Thailand, para siswa telah berdiri menentang pemerintah yang dilahirkan oleh kudeta, menggunakan tabik tiga jari dari filem “Hunger Games” untuk menyatakan penolakan. Sikap yang sama diadopsi setelah kemarahan di Myanmar, yang merupakan gerakan gerakan tunjuk perasaan yang berjuta-juta orang kuat.

“Demokratisasi semakin memukul di seluruh dunia,” kata Thitinan Pongsudhirak, pengarah Institut Keselamatan dan Pengajian Antarabangsa di Chulalongkorn University di Bangkok. “Kebangkitan autoritarianisme di Asia Tenggara adalah sebahagian daripada kemunduran dan kemunduran keseluruhan.”

Satu dekad yang lalu, wilayah itu nampaknya berada di lintasan yang berbeza. Indonesia akan segera memilih presiden biasa yang pertama, dan Malaysia akan mengetepikan parti pemerintah yang dirundung oleh perampasan dan perlindungan selama puluhan tahun. Jeneral Thailand berjaya bertahun-tahun tanpa rampasan kuasa. Bahkan di Vietnam, kepimpinan Komunis terus maju dengan liberalisasi.

Transformasi yang paling ketara nampaknya berlaku di Myanmar. Tentera telah memimpin negara itu sejak rampasan kuasa tahun 1962, menjadikannya penaklukan. Pada tahun 2015, para jeneral membuat perjanjian pembahagian kuasa dengan kepemimpinan awam yang diketuai oleh Daw Aung San Suu Kyi, pemenang Nobel yang menghabiskan 15 tahun di bawah tahanan rumah. Presiden Barack Obama pergi ke Myanmar untuk menguduskan permulaan peralihan politik yang damai.

Kini Cik Aung San Suu Kyi kembali terkurung di vila, menghadapi kemungkinan hukuman penjara seumur hidup. Penyokongnya telah ditangkap dan diseksa. Askar mengambil salah seorang pengikut Cik Aung San Suu Kyi dan membakar tatu wajahnya dari lengannya.

Sebilangan besar Asia Tenggara berada dalam kemunduran demokratik sepenuhnya. Pemimpin rampasan kuasa terakhir Thailand, Prayuth Chan-ocha, masih menjadi perdana menteri. Pemerintahannya telah menuduh puluhan penunjuk perasaan pelajar, ada yang berusia belasan tahun, dengan jenayah yang tidak jelas yang boleh membawa hukuman panjang. Pembangkang Thailand dalam pembuangan telah mati.

Setelah keluar sebentar dari pemerintahan, pertubuhan lama Malaysia kembali berkuasa, termasuk orang-orang yang mempunyai kaitan dengan salah satu kumpulan dana negara yang terbesar di dunia dalam satu generasi. Tindakan tegas Vietnam terhadap perbezaan pendapat sangat tinggi. Di Kemboja, Hun Sen, pemimpin yang paling lama berkuasa di Asia, telah membongkar semua penentangan dan mengatur penubuhan keluarga politik dinasti.

Presiden Rodrigo Duterte dari Filipina mungkin menikmati populariti yang berkekalan, tetapi dia telah memimpin ribuan pembunuhan di luar undang-undang. Dia juga bersekongkol ke China, menunjukkannya sebagai teman yang lebih konstan daripada Amerika Syarikat, yang pernah menjajah Filipina.

Jejak ekonomi China yang berkembang di rantau ini, bertepatan dengan kepemimpinan moral Amerika yang berkurang, telah memberi perlindungan kepada pengarang tempatan untuk penindasan mereka. Beijing telah dengan mudah melabur di negara-negara dengan catatan hak asasi manusia yang lemah, melemahkan kekuatan sekatan kewangan Barat.

Bantuan China itu membolehkan negara-negara seperti Kemboja mengabaikan ancaman Washington untuk mengikat bantuannya dengan reformasi politik. Dan negara jiran Myanmar, termasuk China dan India, telah menyediakan senjata perang kepada tentera.

“Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, siapakah yang mengatakan bahwa demokrasi sedang jatuh bebas di Asia Tenggara, untuk menentang penguasa dan rampasan kuasa tentera?” kata Bridget Welsh, penganalisis politik serantau di University of Nottingham Asia Research Institute Malaysia.

Tetapi di beberapa tempat, paling tidak, penindasan yang meningkat telah menguatkan tekad pembangkang. Penunjuk perasaan di Thailand, yang berkumpul ratusan ribu tahun lalu, telah meneruskan demonstrasi mereka, walaupun kebanyakan pemimpin muda mereka kini berada di penjara.

Ketika polis anti huru hara melepaskan peluru getah di dekat Istana Besar di Bangkok bulan lalu, Thip Tarranitikul mengatakan bahawa dia mahu menghapus tentera dari politik.

“Semakin lama mereka tinggal, semakin mereka ketagih dengan kekuatan,” katanya. “Dan ketika mereka ketagih dengan kekuasaan, mereka mulai menindas rakyat.”

Kekuatan dari tong senjata tidak dapat membeli populariti. Di Myanmar, Jeneral Senior Min Aung Hlaing, ketua tentera, nampaknya telah meremehkan komitmen rakyat terhadap perubahan demokratik. Berjuta-juta orang menentangnya. Berjuta-juta juga telah melakukan serangan di seluruh negara yang bertujuan untuk menghentikan pemerintahannya tidak berfungsi.

Tidak ada alasan untuk mempercayai bahawa tentera akan mundur, memandangkan sudah puluhan tahun berkuasa. Selama dua bulan terakhir, ia telah membunuh lebih daripada 700 orang awam, menurut sebuah kumpulan pemantau. Ribuan telah ditangkap, termasuk perubatan, wartawan, model, pelawak dan blogger kecantikan.

Tetapi perlawanan mempunyai demografi di sisinya.

Asia Tenggara mungkin diperintah oleh orang-orang tua, tetapi lebih dari separuh penduduknya berusia di bawah 30 tahun. Reformasi Myanmar selama dekad yang lalu memberi manfaat kepada orang muda yang bersemangat untuk terhubung dengan dunia. Di Thailand, kelompok yang sama ini menghadapi hierarki lama tentera dan monarki.

Pembela demokrasi serantau, termasuk pembangkang yang dikepung di Hong Kong yang berdekatan, telah membentuk apa yang mereka sebut sebagai Milk Tea Alliance dalam talian, merujuk kepada hubungan bersama untuk minuman manis. (Twitter baru-baru ini memberikan gerakan itu emoji sendiri.) Pada aplikasi yang dienkripsi, mereka menukar petua untuk melindungi diri mereka dari gas pemedih mata dan peluru. Mereka juga terkait dengan dampak yang tidak proporsional yang ditimbulkan oleh wabak ini kepada pekerja muda, di negara-negara di mana ketaksamaan pendapatan tumbuh lebih luas.

“Pemuda Asia Tenggara, orang asli digital muda ini, mereka sememangnya membenci otoriterisme kerana tidak sesuai dengan gaya hidup demokratik mereka. Mereka tidak akan berhenti melawan, ”kata Mr Thitinan dari Universiti Chulalongkorn. “Itulah sebabnya, seburuk yang tampak sekarang, otoriterisme di rantau ini bukanlah keadaan tetap.”

Di Yangon, kota terbesar di Myanmar, para penunjuk perasaan telah menghadapi senapang tentera dengan rasa misi eksistensial.

“Saya tidak takut mati,” kata Ko Nay Myo Htet, seorang pelajar sekolah menengah yang menguruskan salah satu barikade yang dibina untuk mempertahankan kawasan kejiranan. “Saya mahukan kehidupan yang lebih baik untuk generasi masa depan.”

Muktita Suhartono menyumbang pelaporan.