Saudara lelaki didakwa melakukan pengubahan wang haram sebanyak RM2.14 juta

Saudara-saudara, kedua-dua pengarah syarikat IT, dituduh menerima hasil daripada aktiviti haram oleh dua warga China.

KUALA LUMPUR: Sepasang adik beradik, kedua-duanya pengarah syarikat IT, dihadapkan ke mahkamah sesyen di sini dengan tujuh pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM2.14 juta.

Goh Yeong Hui dan Goh Leong Yeong dituduh menerima hasil daripada kegiatan haram oleh dua warga China, Wang Hangang dan Feng Chuang, antara 9 September dan 11 Nov 2019.

RM2.14 juta itu dimasukkan ke dalam akaun bank syarikat mereka. Adik beradik itu mengaku tidak bersalah atas semua tuduhan.

Sekiranya disabitkan di bawah Seksyen 4 (1) (b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Hasil Kegiatan Tidak Sah, saudara-saudaranya akan dihukum penjara maksimum 15 tahun, dan denda maksimum tidak kurang dari lima kali jumlah dugaan.

Timbalan Pendakwa Raya Lee Keng Fatt mendesak mahkamah menjatuhkan jaminan RM300,000 untuk Yeong Hui dan Leong Yeong serta memerintahkan mereka untuk melapor diri ke balai polis terdekat sebulan sekali sehingga kes mereka dibatalkan.

“Kedua-dua tertuduh adalah risiko penerbangan,” tambahnya. Lee menunjukkan bahawa Leong Yeong sebelum ini melarikan diri dari tahanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Peguam adik beradik Jacky Loi memberitahu mahkamah bahawa pihak pembelaan hanya meminta jaminan Yeong Hui kerana Leong Yeong kini menjalani tahanan dua tahun di bawah Akta Pencegahan Jenayah kerana perjudian dalam talian.

Seorang ahli perniagaan lain, Zaidi Kanappiah dan dua pegawai polis, juga ditahan selama dua tahun bersama dengan Leong Yeong.

“Kami ingin memperbetulkan pendakwaan. Leong Yeong tidak melepaskan diri dari tahanan SPRM tahun lalu.

“Bagi Yeong Hui, kami mendesak pengadilan untuk menjatuhkan jaminan RM30,000. Dia juga menghadapi tuduhan di mahkamah sesi Semenyih atas kesalahan imigresen, ”tambahnya.

Leong Yeong, yang berbicara dari kandang tertuduh, juga mendesak pengadilan agar tidak menjatuhkan jaminan tinggi terhadap saudaranya kerana perniagaan mereka menderita akibat wabak Covid-19.

“Jabatan imigresen telah membekukan RM400,000 dalam akaun syarikat kami untuk siasatan,” tambahnya.

Hakim Sabariah Othman memberikan jaminan RM200,000 dengan masing-masing seorang penjamin untuk adik-beradik itu, dan memerintahkan Yeong Hui untuk melapor diri ke balai polis terdekat sebulan sekali sehingga kes pengubahan wang haram dilakukan.

Dia juga menetapkan 25 Mei untuk sebutan seterusnya.