Syarikat makanan Jepun mendapatkan sijil halal dari Jakim

Syarikat makanan Jepun mendapatkan sijil halal dari Jakim
Syarikat makanan Jepun mendapatkan sijil halal dari Jakim

Duta Besar Jepun Hiroshi Oka (kiri) bertemu dengan Ketua Pegawai Eksekutif Bernama Mokhtar Hussain semasa lawatan ke ibu pejabat Bernama di Kuala Lumpur hari ini. (Gambar Bernama)

KUALA LUMPUR: Banyak syarikat pengeluar makanan Jepun meminta sijil halal dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) untuk produk mereka, kata Duta Besar Jepun untuk Malaysia Hiroshi Oka.

Katanya syarikat-syarikat ini juga berminat menjadikan Malaysia sebagai pintu masuk mereka untuk memasarkan produk halal mereka ke destinasi lain.

“Setelah mendapat sijil halal dari Jakim, mereka berharap dapat mulai mengeksport, menjadikan Malaysia sebagai pintu masuk bagi produk halal mereka ke pasar lain,” katanya dalam kunjungan hormat ke markas Bernama di sini, hari ini.

Oka menambah bahawa Jepun juga berminat untuk meneroka bidang kerjasama perdagangan baru dengan Malaysia, termasuk dalam bidang perubatan dan teknologi.

Dia menambah bahawa Jepun juga kini bekerjasama dengan kementerian kesihatan dalam memerangi pandemi Covid-19, terutama di dua bidang – yaitu dalam alat perubatan dan memberikan bantuan dan sokongan untuk sistem rantai dingin untuk mengangkut vaksin.

Mengenai Universiti Tsukuba yang terkenal yang menubuhkan kampus luar negeri pertama di sini di Malaysia, duta besar itu mengatakan rancangan itu berjalan lancar dan kampus itu dijangka dibuka pada tahun 2023 dengan pendaftaran bermula tahun depan.

Dia mengatakan projek ini akan menjadi tonggak yang melambangkan kerjasama masa depan antara Malaysia dan Jepun ketika kedua-dua negara menyambut ulang tahun ke-40 Dasar Pandang ke Timur tahun depan.

Dalam hal lain, dia mengatakan kedutaan telah menantikan untuk terus meningkatkan hubungan antara manusia antara kedua-dua negara melalui seni dan budaya, dan pelancongan, antara lain.

“Kami berharap dapat menarik lebih banyak rakyat Malaysia, terutama generasi muda untuk berminat dengan apa sahaja bahasa Jepun, seperti animasi, pelancongan dan pendidikan. Saya fikir itu adalah titik permulaan yang baik untuk membuat orang kita saling mengenali dengan lebih baik, ”katanya.

Dia juga menyatakan bahawa terdapat jejak kuat hubungan Malaysia-Jepun di mana-mana sahaja di Malaysia yang dibina berdasarkan kepercayaan dan kepercayaan antara rakyat kedua-dua negara dalam pelbagai bidang.

Oka dan setiausaha pertama kedutaan Mitsuhiko Sugita disambut oleh ketua pegawai eksekutif Bernama Mokhtar Hussain. Oka diberi penerangan mengenai operasi Bernama sebelum perbincangan tidak rasmi dengan pegawai atasan Bernama mengenai perkara-perkara yang menarik bagi kedua-dua belah pihak.

Dia kemudian dibawa ke Jabatan Media Digital Bernama dan Saluran Berita Bernama sebelum mengakhiri lawatannya.