Mobilus telah melancarkan sistem transit cepat automatik untuk program perintis IMBRT

Mobilus telah melancarkan sistem transit cepat automatik untuk program perintis IMBRT
Mobilus telah melancarkan sistem transit cepat automatik untuk program perintis IMBRT

KUALA LUMPUR (12 April): Mobilus Sdn Bhd, usaha sama antara Ireka Corp Bhd dan CRRC Urban Traffic Co Ltd (ahli CRRC Group), telah melancarkan Sistem Automatik Rapid Transit (ART) pada 8 April di Bas Iskandar Malaysia Pelancaran program percubaan Rapid Transit (IMBRT). Acara yang dianjurkan oleh Lembaga Pembangunan Wilayah Iskandar, diadakan di Iskandar Malaysia dan dirasmikan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad.

Hibrid antara bas elektrik dan trem tanpa jejak, ART adalah salah satu garis ujian untuk program ujian perintis IMBRT untuk menguji kemampuan kenderaan dan untuk menunjukkan penggunaan teknologi hijau, menurut satu kenyataan media oleh Ireka.

“ART memungkinkan untuk kapasiti penumpang yang lebih tinggi – 300 penumpang dengan tiga gerbong, dan dapat diperluas hingga sekitar 500 penumpang dengan konfigurasi lima kereta – dengan biaya pelaksanaan yang lebih rendah dibandingkan dengan sistem kereta api tradisional; dan beroperasi pada sumber tenaga yang bersih seperti elektrik atau hidrogen.

“Kereta pelbagai kereta dilengkapi dengan sensor yang membaca trek maya di jalan, memungkinkannya untuk menavigasi laluannya secara automatik, tanpa memerlukan rel kereta api yang mahal. ART menempuh perjalanan hingga 70km per jam, “katanya, sambil menambah bahawa teknologi ART dikembangkan oleh CRRC Group, sebuah syarikat pengeluar saham rolling awam milik negara China.

Semasa pelancaran program perintis, ART membawa sekitar 100 orang termasuk Hasni, Ketua Pegawai Eksekutif IRDA, Datuk Ismail Ibrahim dan Exco Pengangkutan dan Infrastruktur Negeri Johor Tuan Haji Mohd Solihan serta anggota akhbar dan tetamu lain.

ART akan diuji dengan teliti semasa program ujian rintis tiga bulan – yang akan dinilai oleh Institut Pengangkutan Malaysia (MITRANS) Universiti Teknologi MARA untuk kelayakan jalan raya di Malaysia, kata Ireka. Sistem ini akan dinilai terutamanya untuk kemampuan penjejakan maya, penyatuan sistem maklumat penumpang di stesen dengan kedudukan masa nyata kenderaan ART, serta mencuba Rivex Rikeguard – filem pelindung anti-mikroba baru yang meneutralkan bakteria dan virus semasa bersentuhan dan memastikan permukaan selamat disentuh.

“Oleh kerana kecekapan dan kemampuan menyesuaikannya dari segi biaya, sistem ART sangat efektif sebagai jalan keluar transit bandar untuk bandar dengan populasi sekitar satu hingga lima juta orang. Di bandar-bandar yang lebih besar, ART juga berfungsi dengan baik sebagai sistem transit bandar sekunder yang menyokong sistem transit aliran ringan atau massa, yang menyediakan sambungan batu pertama dan terakhir di kawasan pinggir bandar atau pusat bandar yang sibuk, ”kata Ireka dalam kenyataan itu.

“Selain ART, Mobilus juga fokus untuk memperkenalkan penyelesaian bas elektrik, ART sel bahan bakar hidrogen dan penyelesaian logistik tenaga hijau kepada pelbagai pihak berkepentingan di Malaysia dan Asia Tenggara,” tambahnya.

Menurut Ireka, ART telah diadopsi di berbagai kota di seluruh China, termasuk Kota Yibin dengan lebih dari 4.5 juta orang di Provinsi Sichuan. “Tujuh dari yang pertama untuk bandar ini dilancarkan secara rasmi pada Disember 2019 dan berjalan sejauh 17.7km melalui pusat perniagaan pusat dan juga menghubungkan ke terminal kereta api berkelajuan tinggi Yibin. Ia dilaporkan mempunyai lebih dari 25,000 penumpang harian yang menggunakan jalur tersebut pada tahun pertama pelaksanaannya dan kesesakan lalu lintas di bandar telah berkurang sebanyak 20% sejak pembukaan ART T1 Line, “katanya.