Bahagian kedua PKR: SPRM mesti meneliti tuntutan bekas IGP dan bertindak terhadap ahli politik kerana melompat kapal | Malaysia

Bahagian kedua PKR: SPRM mesti meneliti tuntutan bekas IGP dan bertindak terhadap ahli politik kerana melompat kapal |  Malaysia
Bahagian kedua PKR: SPRM mesti meneliti tuntutan bekas IGP dan bertindak terhadap ahli politik kerana melompat kapal |  Malaysia


PKR secretary-general Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail speaks during a press conference at the party’s HQ in Petaling Jaya May 3, 2021. — Picture by Miera Zulyana

Langgan saluran Telegram kami untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.

PETALING JAYA, May 3 — PKR secretary-general Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail said former Inspector-General of Police Tan Sri Abdul Hamid Bador’s call for the Malaysia Anti Corruption Commission (MACC) to probe “jumping” politicians must be looked into it.

“Teguran Abdul Hamid terbaru bukanlah sesuatu yang baru bagi kami, ia hanya memperkuat dan mengesahkan pernyataan kami sebelumnya, bola sekarang berada di kaki SPRM.

“Dia (Abdul Hamid) yang membuat penyataan ini bukan orang biasa, dia adalah ketua polis, jika SPRM memilih untuk berdiam diri, itu adalah malang bagi negara kita,” katanya dalam sidang media di ibu pejabat parti itu hari ini.

Saifuddin juga bersetuju bahawa sekiranya SPRM menyiasat ahli politik yang melompat, mereka juga harus menyiasat ahli politik yang bergabung dengan Pakatan Harapan (PH) setelah pilihan raya umum lalu.

“Ada ahli parlimen Umno yang turut serta dalam komponen PH, pernyataan kami terbuka dan berlaku untuk semua dan sepanjang masa, kerana politik tidak dapat dicemari oleh amalan seperti ini,” katanya.

Pada 30 April, dalam sidang media terakhirnya di ibu pejabat polis Bukit Aman, Abdul Hamid mendesak SPRM untuk menyiasat ahli politik yang bertukar kem.

Dia menyifatkan landskap politik negara sebagai hancur (hancur) kerana unsur-unsur rasuah.

“Saya mahu SPRM menyiasat dan mengambil tindakan. Jangan takut.

“Orang-orang semakin sakit dengan tindakan itu (beberapa ahli politik). Pada satu ketika, kita katak (dari) melompat ke sana sini dan membuat bising (menukar kem politik).

“Apakah ini? Terdapat unsur-unsur rasuah di sini. Saya mahu SPRM menyiasat semua katak (ahli politik yang bertukar kem), ”kata Abdul Hamid.

Abdul Hamid juga secara terang-terangan mengaku ‘darah buruk’ antara dia dan Menteri Dalam Negeri yang dilantik oleh Perikatan Nasional, Datuk Seri Hamzah Zainuddin, dengan mendakwa bahawa pihak terakhir telah menuntut kuasa untuk menentukan pemegang jawatan yang berkuat kuasa pada mesyuarat pertama yang dipengerusikannya sebagai ketua suruhanjaya pasukan polis.

Abdul Hamid meletak jawatan sebagai IGP hari ini dan digantikan oleh Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani.