Tuntutan Yeoh untuk ‘negara Kristian’ terhadap bekas IGP Musa ditolak kerana teknikal

Tuntutan Yeoh untuk ‘negara Kristian’ terhadap bekas IGP Musa ditolak kerana teknikal
Tuntutan Yeoh untuk ‘negara Kristian’ terhadap bekas IGP Musa ditolak kerana teknikal

Hannah Yeoh menuntut Musa Hassan tahun lalu atas tuduhannya bahawa dia cuba menjadikan Malaysia sebagai negara Kristian.

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini membatalkan tuntutan Ahli Parlimen Segambut, Hannah Yeoh terhadap bekas ketua polis negara (IGP) Musa Hassan berhubung tuntutannya “negara Kristian”.

Bagaimanapun, Hakim Rozana Ali Yusoff membenarkan Yeoh memilih untuk mengemukakan saman baru, semasa pengurusan kes hari ini.

Peguam Yeoh, Lim Wei Jiet, dalam satu kenyataan mengatakan bahawa saman itu dikeluarkan kerana alasan teknikal.

“Kami diizinkan untuk mengajukan kembali, jadi tidak ada prasangka terhadap kedua-dua pihak,” katanya, mengulangi bahawa perintah mogok itu tidak berarti Musa telah berjaya membenarkan pembelaannya.

“Alasan kami tidak dapat mengajukan beberapa dokumen adalah karena kami memerlukan persetujuan peguam terdakwa (Mohd Khairul Azam Abdul Aziz) dan walaupun dokumen-dokumen ini dikirim sebelumnya, tidak ada persetujuan dari pihak terdakwa.

“Dan dia mengalami kecemasan pribadi selama beberapa hari terakhir, yang menjadikannya lebih sulit untuk mendapatkan persetujuan,” katanya, sambil menambahkan bahawa mahkamah tidak menerima alasan mereka atas kelewatan mengajukan dokumen.

Lim mengatakan pasukan undang-undang telah menerima arahan untuk mengemukakan tuntutan baru secepat mungkin.

Sementara itu, Khairul mengatakan saman itu dikeluarkan tanpa pesanan untuk kos, dan mengesahkan bahawa Yeoh dapat mengembalikannya jika dia mahu.

Sebelumnya, Rozana memerintahkan kes itu untuk diteruskan untuk perbicaraan penuh setelah mahkamah menolak tawaran Musa untuk membatalkan tuntutan itu.

Yeoh menuntut Musa tahun lalu atas tuduhannya bahawa dia cuba mengubah Malaysia menjadi negara Kristian. Dia mendakwa kenyataan itu dibuat di sebuah forum di Universiti Teknologi Mara pada 30 Jan 2020.

Musa, yang merupakan IGP dari tahun 2006 hingga 2010, didakwa memberitahu forum bahawa kumpulan yang tidak disebutkan namanya telah berusaha menghancurkan Islam di negara ini. Dia dikatakan telah menjalin hubungan antara kumpulan itu dan DAP.

Dia juga diduga mengatakan Yeoh telah menulis sebuah buku “untuk menjadikan negara ini sebagai negara Kristian”.

Yeoh sebelumnya menerbitkan sebuah otobiografi, berjudul “Menjadi Hannah, Perjalanan Peribadi”, yang menggambarkan perjalanannya sebagai wanita biasa di Malaysia yang hidupnya berubah melalui iman peribadinya sebagai seorang Kristian, yang kemudian membawanya ke dalam politik.

Ia dikritik pada Mei 2017 oleh seorang saintis politik Universiti Utara Malaysia sebagai contoh kemunafikan DAP mengenai dasar yang dinyatakan untuk memisahkan politik dan agama.

Yeoh meminta ganti rugi umum, teruk dan teladan dari Musa, dan perintah untuk menahan dia dan pihak lain daripada menerbitkan kenyataan yang didakwa.