Matrade: Malaysia antara negara yang paling mesra perdagangan di dunia | Wang

Matrade: Malaysia antara negara yang paling mesra perdagangan di dunia |  Wang
Matrade: Malaysia antara negara yang paling mesra perdagangan di dunia |  Wang


Matrade berkata, banyak bidang eksport lain di negara ini merangkumi sektor kandungan digital, produksi seni permainan dan pelbagai aspek pengeluaran audio-visual untuk industri filem dan komputer. – Gambar oleh Sayuti Zainudin

Langgan saluran Telegram kami untuk maklumat terkini mengenai berita yang perlu anda ketahui.

KUALA LUMPUR, 3 Mei – Malaysia telah memantapkan dirinya sebagai salah satu negara yang paling mesra perdagangan di dunia, mengeksport rangkaian produk dan perkhidmatan yang kompetitif ke lebih daripada 200 negara dan wilayah di seluruh dunia.

Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) mengatakan bahawa negara hari ini merupakan bahagian yang tidak terpisahkan dari rantaian bekalan global.

Pada tahun 2019, Malaysia diiktiraf sebagai negara perdagangan ke-25 di dunia dan pengeksport dan pengimport terbesar ke-26 pada tahun 2019 oleh Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO), katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Matrade mengatakan Malaysia juga memastikan negara itu mengikuti teknologi yang cepat berubah yang digunakan dalam sektor perdagangan, perdagangan dan kewangan global.

“Hari ini, ia mampu menjalankan perniagaan dengan cekap dan berkesan dalam pengetahuan dan ekonomi digital,” katanya.

Agensi itu mengatakan bahawa syarikat elektrik dan elektronik Malaysia (E&E) menjadi pemain utama di seluruh dunia dengan sejumlah besar eksport elektronik disumbangkan oleh peranti semikonduktor, litar bersepadu (IC) serta transistor dan injap.

Teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) merupakan sektor penting lain untuk eksport Malaysia.

Matrade berkata, banyak bidang eksport lain di negara ini merangkumi sektor kandungan digital, produksi seni permainan dan pelbagai aspek pengeluaran audio-visual untuk industri filem dan komputer.

“Negara ini juga merupakan pengeluar dandang terbesar di Asia Tenggara, dengan kemampuan untuk mengeluarkan dan membekalkan dandang industri yang berkualiti tinggi dan diterima antarabangsa,” katanya.

Malaysia juga diiktiraf sebagai salah satu industri kimia yang paling maju di dunia, menyediakan pelbagai produk, termasuk polimer etilena, metanol dan poliester tepu.

Di samping itu, sektor pembinaan dan perkhidmatan profesional negara telah memantapkan dirinya sebagai pemain global utama, setelah menyelesaikan pelbagai projek di luar negara.

Sementara itu, industri aeroangkasa Malaysia telah menunjukkan potensi pertumbuhan yang luar biasa, termasuk dalam sektor pemeliharaan, pembaikan dan baik pulih (MRO), jentera dan reka bentuk kejuruteraan.

Matrade berkata industri minyak dan gas Malaysia adalah yang paling dinamis di rantau ini dan merangkumi penyediaan perkhidmatan khusus.

Malaysia juga telah memantapkan dirinya sebagai pemimpin dunia dalam reka bentuk dan pembuatan perabot dengan lebih dari 80 persen outputnya dieksport ke lebih dari 160 negara, dan mempelopori sektor halal, dengan kepakaran yang luas mengenai standard dan industri yang diakui oleh multinasional dan dunia badan.

“Makanan adalah sektor lain, di mana Malaysia unggul dan kategori eksport terbesar di sini adalah produk dan persediaan yang boleh dimakan,” katanya.

Matrade berkata bidang eksport utama lain termasuk industri fesyen, perkhidmatan kesihatan, dan francais Malaysia. – Bernama