Hoki: Berita baik apabila Malaysia menjadi tuan rumah Piala Dunia junior pada tahun 2023

PETALING JAYA: Malaysia telah dipilih untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia junior hoki pada tahun 2023.

Persekutuan Hoki Antarabangsa (FIH) mengesahkan pada hari Jumaat (2 Julai) bahawa Malaysia telah memenangi tawaran tersebut. Mereka juga menamakan Chile sebagai tuan rumah untuk edisi gadis itu.

Pertemuan dunia junior adalah acara unggulan untuk pemain bawah 21 tahun dan melibatkan 16 pasukan.

Presiden Konfederasi Hoki Malaysia (MHC), Datuk Seri Subahan Kamal gembira mendapat pekerjaan itu semula setelah tugas terakhir mereka pada 2009, di mana mereka menjadi tuan rumah bersama Singapura.

Mereka juga telah menganjurkan Piala Dunia untuk remaja pada tahun 1982 dan 1989. Bagi Piala Dunia, mereka melakukannya dua kali pada tahun 1975 dan 2002.

“Kami berterima kasih kepada FIH yang memilih kami untuk rekod keempat kalinya. Ini mencerminkan kepercayaan dan keyakinan FIH terhadap MHC untuk mengatur dan memberikan pertandingan yang luar biasa untuk peminat hoki global,” kata Subahan.

“Untuk Malaysia dan rantau ini, khususnya, pertemuan itu akan menjadi pemangkin pertumbuhan dan perkembangan sukan di kalangan anak muda.”

Subahan berkata MHC akan bekerjasama rapat dengan kerajaan Malaysia, FIH dan pelbagai pihak berkepentingan dalam dua tahun akan datang untuk menjadikannya acara yang berjaya.

“Kami berharap keadaan Covid-19 akan bertambah baik pada saat itu, dan peminat akan dilayan dengan persembahan yang menakjubkan dari bintang-bintang masa depan hoki dunia,” tambah Subahan.