Ada yang secara aktif menyebarkan maklumat yang salah mengenai undang-undang terhadap campur tangan asing, kata Shanmugam, Berita Politik & Berita Teratas

Ada yang secara aktif menyebarkan maklumat yang salah mengenai undang-undang terhadap campur tangan asing, kata Shanmugam, Berita Politik & Berita Teratas
Ada yang secara aktif menyebarkan maklumat yang salah mengenai undang-undang terhadap campur tangan asing, kata Shanmugam, Berita Politik & Berita Teratas

SINGAPURA – Amalan mereka seperti Encik Terry Xu, yang sebagai penyunting The Online Citizen mengupah orang asing untuk menulis artikel pembakar mengenai Singapura, akan dapat diteruskan walaupun setelah undang-undang yang dicadangkan menentang campur tangan asing diluluskan, kata Menteri Dalam Negeri dan Menteri Undang-Undang K. Shanmugam pada hari Isnin (4 Okt).

Undang-undang Interferensi Asing (Countermeasures) yang dicadangkan, atau Fica, hanya akan memerlukan arahan untuk mereka menjelaskan siapa pengarangnya dan kewarganegaraan mereka, tambahnya.

Shanmugam berusaha untuk menghilangkan maklumat salah mengenai Fica, yang menurutnya disebarkan secara aktif oleh aktivis Terry Xu, Thum Ping Tjin dan Kirsten Han, yang telah menuduh bahawa Pemerintah akan menggunakan undang-undang tersebut untuk membungkam pengkritiknya.

Menteri itu menyatakan bahawa Encik Xu, yang laman webnya sekarang sudah tidak berfungsi, telah membayar orang Malaysia dan orang asing lain untuk menulis artikel di Singapura, seperti yang meminta pegawai awam Singapura untuk berarak di jalanan seperti rakan mereka di Hong Kong.

Penulis ini tidak dikenali, katanya.

“Oleh itu, anda membaca artikel, apa yang akan difikirkan oleh pembaca – ini adalah dari penulis tempatan yang menulis mengenai Singapura dalam istilah ini. Tetapi artikel itu sering dilakukan oleh penulis asing yang dibayar untuk menulis cerita-cerita ini. Semakin membakar, semakin baik,” tambahnya .

“Sekarang, Mr Xu dan yang lain dapat terus melakukan ini, bahkan setelah Fica, tetapi arahan dapat diberikan kepada mereka untuk menjelaskan bahawa artikel itu oleh orang asing. Kita semua mahukan ketelusan, bukan? Jadi, itu akan berguna agar rakyat Singapura mengetahui sama ada penulis artikel itu tempatan atau asing. “

Xu, bersama dengan Han, seorang wartawan lepas, telah mengajukan petisi bersama dengan yang lain, untuk meminta perundingan dan pemeriksaan lebih lanjut mengenai undang-undang yang diusulkan. Petisyen itu diajukan di Parlimen oleh Anggota Parlimen Non-Konstituensi Leong Mun Wai dari Parti Progress Singapore, dan diperdebatkan pada saat yang sama dengan RUU tersebut.

Menanyakan motif mereka, Shanmugam mengatakan bahawa Han, bersama dengan Dr Thum, sejarawan berpendidikan Oxford, telah mengambil wang dari pelabur jutawan George Soros, yang Open Society Foundations mempunyai sejarah terlibat dalam politik domestik negara-negara berdaulat.

Pada tahun 2018, Lembaga Perakaunan dan Pengawalseliaan Korporat menolak percubaan kedua-duanya untuk mendaftarkan syarikat yang dibiayai oleh yayasan untuk menganjurkan sesi “kelas demokrasi” di Singapura.

Han dan Dr Thum telah membina laman web Naratif Baru, yang menerima dana asing dan menganjurkan siri sesi “kelas demokrasi” yang memfokuskan kepada Malaysia dan disokong oleh Kedutaan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur, kata Shanmugam.

“Jangan salah mengenai hal itu, kami akan mengatakan tidak di Singapura. Anda boleh mengatur bilik darjah demokrasi, kami tidak mempunyai masalah. Sesiapa sahaja boleh mengatur, sesiapa sahaja boleh mengkritik keadaan demokrasi semasa, tetapi ia tidak boleh dibiayai oleh Soros, atau Kedutaan AS, atau kedutaan lain, “tambahnya.

Menteri itu menambah bahawa Dr Thum dan Cik Han telah bertemu Perdana Menteri Malaysia ketika itu Mahatir Mohamad pada bulan Ogos 2018 dan mendesaknya untuk “membawa demokrasi ke Singapura”.

Dia juga menegaskan bahawa Dr Thum secara terbuka mengatakan Singapura harus menjadi sebahagian daripada Malaysia dan sebelumnya menyatakan kekesalannya mengenai pemisahan Singapura dari Malaysia.

Sementara itu, dia mengatakan Cik Han telah mendorong orang-orang untuk menolak desakan Kerajaan untuk mencegah orang asing mempengaruhi urusan dalam negeri.

“Pandangannya adalah bahawa rakyat Malaysia dapat mempengaruhi politik kita. Dia mengatakannya secara terbuka,” tambah Encik Shanmugam.

“Oleh itu, Anggota dapat melihat mengapa mereka berdua sangat prihatin bahawa Fica akan menumpukan pada pendanaan asing, dan telah melakukan kempen disinformasi mereka sendiri.”

Di pihaknya, Han telah menyiarkan lebih dari seratus tweet dan posting mengenai masalah ini, mengatur petisyen itu, dan juga mengirim templat e-mel agar orang dapat menulis kepada anggota parlemen mereka, kata Shanmugam.

Sementara itu, Dr Thum telah menulis sebuah komen yang menggambarkan Fica sebagai “rampasan kuasa” oleh menteri itu.

Memetik hal ini, menteri itu berkata: “Pada dasarnya, saya secara peribadi akan mengambil alih Singapura, dan semua rakan saya harus sangat prihatin. Dan saya rasa rampasan kuasa bermaksud saya mengambil alih Perdana Menteri.”

“Ia memerlukan perubahan pikiran, benar-benar bertentangan dengan kenyataan, dan hidup dalam fantasi, untuk memikirkan rampasan kuasa di Singapura.”

Shanmugam mengatakan jika dia ingin menyalahgunakan kuasanya untuk melakukan kudeta, undang-undang yang ada seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri dan Undang-Undang Jenayah (Peruntukan Sementara) memiliki lebih banyak kuasa, termasuk kuasa penahanan.

“Fica, sebaliknya, adalah pistol mainan, ia memberikan kekuatan untuk memberi arahan,” tambahnya.

“Oleh itu, Anggota dapat melihat, tidak ada batasan untuk tidak masuk akal dan khayalan yang akan dikeluarkan oleh beberapa orang. Dan pendidikan di Oxford itu sendiri tidak mengimunisasi seseorang daripada memunculkan omong kosong seperti itu.”